Rasens historia och kännetecken

Sibiriska kattens bakgrund

Den Sibiriska kattrasen kommer från Ryssland och även de västeuropeiska katterna kommer ursprungligen från Ryssland. Vi kallar den Sibirisk katt för att ryssarna tog med sig katten när de flyttade till Sibirien på 1700-talet. Under tiden i Sibirien utvecklade rasen en tjock och långhårig päls, som idag kännetecknar den Sibiriska kattrasen. Man vet inte säkert om det var klimatet i Sibirien som gjorde att katten utvecklade sin vackra päls. Det kan också varit så att katterna som ryssarna tog med sig avlade sig med andra raser under de följande 100 åren. Den Sibiriska katten var för flera 100 år sedan det djur som hjälpte familjerna att ta hand om råttorna i husen, men då de bodde inne i huset var de även husdjur till familjerna. År 2000 kom de första Sibiriska katterna till Sverige, men redan 1997 blev den Sibiriska rasen utnämnd och godkänd till en egen ras i FIFe, året efter 1998 blev rasen certifierad. 

Sibiriska kattens Utseende

Man nämner ofta när man talar om Sibiriska katter att de har tjock och lång päls, men inte nog med detta så är kattens stomme muskulös och kraftigt byggd. Denna ras tar lång tid på sig att växa till sin fulla storlek, de får sin fulla storlek vid fem års åldern. Trots rasens stora storlek är dem nätta och kan hantera sin kroppsvikt, de kan hoppa lätt från en plats till en annan. När man pratar om dess utseende så har dem en kraftig hals, halvlång svans och vackra cirkelformade tassar. Då de är så yviga tror många att de är hur lätta som helst att lyfta men som fullvuxen väger rasen 3,5-5,5 kilo, honorna väger detta. En fullvuxen hane väger 4-6,5  kilo men en han katt kan väga upp till 8 kilo, dock inte vanligt hos rasen. Många säger att en hankatt som inte är fullvuxen ser väldigt knackig ut men när de kommer upp i fullvuxen är de otroligt vackra. 

Något som kännetecknar rasen är att de har en utstickande nos. Något annat som är utmärkande är deras spetsiga öron och stora ovala ögon, en väldigt vacker ras med många specifika kännetecken som gör rasen väldigt attraktiv på marknaden.

Den välkända pälsen

Trots att rasen har en lång och yvig päls är pälsen relativt välskött och sköter sig själv. Ibland kan man som ägare behöva borsta igenom pälsen, men som sagt en väldigt lättskött päls, som är vacker att se på och mjuk att röra vid. Rasen har en sommarpäls och en vinterpäls, pälsen är betydligt längre och tjockare på vintern, vilket kan ha att göra med att rasen var tvungen att överleva under de Sibirska vintrarna under dess utveckling. Det finns fler raser som har en tjock och lång päls, såsom Norsk skogskatt och Maine Coon.

Den Sibiriska kattens päls har en stor färgskala, katterna har även en stor skala av mönster, allt är detaljerat skrivit om varje enskild katt.  De kan vara helt från helt benvita till att de är svart och orange som fläckar över hela kroppen med en benvit bakgrund. Om katten ser ut som ovannämnd kallas detta Harlequin.