Norsk skogskatt och Maine Coon

Norsk skogskatt och Maine Coon är två raskatter som är nära besläktade med Sibiriska katter. Ursprunget på dessa skiljer sig från varandra då Norsk skogskatt kommer från Norge och Maine Coon kommer från Amerika, båda är skogskatter men har mycket olikheter.  På ansiktsformen mellan Sibirisk katt, Norsk skogskatt och Maine Coon är att den Sibiriska katten har en cirkulär ansiktsform, Norska skogskatten har en triangulär ansiktsform och Maine Coon har kvadratisk ansiktsform.  Både den Norska skogskatten och Maine Coon har tofsar på öronen, vilket är ett drag de har gemensamt. En annan likhet de har är att de har väldigt lika svansar, endast en ytterst liten skillnad på den. 

Norsk skogskatts utseende 

Den Norska skogskattens päls är vattenavstötande och långhårig. Den är van att bo i ett kallt och varierande klimat vilket gör att den har fått dessa specifika egenskaper. De utmärker sig speciellt då det ser ut som de har “byxor” på sig på deras längre bakben, deras framben är kortare. Rasen utmärker sig också genom deras sneda ögon och kraftiga hakan. Många säger att den norska skogskatten har ett vilt utseende med deras raka näsa. Det är en stor ras som utvecklas långsamt, det tar upptill några år innan rasen är helt fullt utvecklad i storlek. 

Norska skogskattens egenskaper 

Den norska skogskatten levde från början i det vilda och det var inte förrän 1970-talet som rasen blev ett husdjur till oss. Detta tar oss till vilka egenskaper rasen har idag. Katten är både modig och stark och inte nog med det, är rasen väldigt klipsk och har bra överlevnadsinstinkter. Det är viktigt att hjälpa katten att kunna klösa, genom att skaffa sig ett klätter- och klösträd då detta är egenskaper som de tagit med sig från den vilda tiden. Något annat rasen har tagit med sig från det vilda är egenskapen att jaga och detta är något de är väldigt duktiga på. 

Maine Coons utseende 

Maine Coon har amerikanskt ursprung men man vet ej hur kattens historia ser ut. Man tror att Maine Coon kom till Amerika, men har sitt egentliga ursprung från engelska långhåriga katter som man på 1600-talet tog med sig över havet. Det som den Sibiriska, Norska skogskatten och Maine Coon har gemensamt är att de tar lång tid för rasen att bli fullt utvecklad storleksmässigt, det tar runt fem år. Något som är specifikt för Maine Coon är att de har små tofsar mellan tårna, så precis som den norska skogskatten har “byxor” så har Maine Coon ” snöskor”. 

Maine Coons egenskaper

Denna rasen kallas ” The Gentle Giant” och varför gör dem de? De är otroligt snälla katter som ofta väljer en specifik medlem i familjen som de tyr sig till extra mycket. De väljer helt enkelt ut en favorit. När rasen är på ett extra bushumör ger de ifrån sig ett annorlunda läte som är väldigt specifikt för denna ras. Om det är så att man har andra husdjur i sitt hushåll såsom hundar eller andra djur och man vill ha ytterligare en katt i familjen är Maine Coon den perfekta rasen då de går väldigt bra ihop med alla typer av djur.