Kattutställningar

Är du intresserad av att veta hur en kattutställning fungerar? Då skall du fortsätta läsa. På denna sida skall vi nämligen berätta mer om kattutställningar med ett fokus på rasen Sibirisk katt. Här kan du läsa hur en utställning fungerar, vad man gör, hur lång tid det tar och mycket mer. Häng med!

Hur fungerar en kattutställning?

Kattutställning är en typ av skönhetstävling för katten. Här tävlar man sedan i kattens utseende och hur katten beter sig på domarbordet. Sköter katten sig och den samtidigt ser ut enligt standard av hur rasen ser ut, så har den en bra chans att vinna.

På en kattutställning skall du alltså visa upp kattens ras och den blir därmed bedömd hur den ser ut efter standarden på hur rasen skall se ut. Katten bedöms även på uppförande när den står framme och presenteras på domarbordet.

Syftet med en kattutställning är inte bara att bedöma sin egen katt utan på en kattutställning kan du exempelvis träffa andra människor och umgås och samtidigt prata katt. Har du en exempelvis en kattuppfödning av rasen Sibirisk Katt, kan du passa på att göra reklam för din kattuppfödning. Alla människor eller i varje fall dem flesta som åker till kattutställningen är intresserad av katter, antingen allmänt eller planer på att köpa. Om din kattuppfödning med en riktigt bra ras av Sibirisk katt vinner en tävling och den potentiella köparen är på plats, så är reklamen givetvis väldigt värdefull.

Att tänka på inför en kattutställning

Innan du anmäler din katt till kattutställning kan vi rekommendera att besöka en själv innan. Detta för att få en bättre inblick om hur allting fungerar. I utställningen är det viktigt att se till att katten är ren och har en god kondition. Är katten smutsig blir det minuspoäng direkt eller att katten till och med blir utkastad från tävlingen.

För den som äger en raskatt, exempelvis en Sibirisk katt, så måste din katt vara minst fyra månader gammal. Är din katt äldre en 10 månader som måste den vara ID-märkt. Katten skall även vara vaccinerad kattpest, kattherpes och kattsnuva. En annan sak man skall tänka på innan utställningen är att klippa kattens klor. Ett tips är att göra detta några dagar innan tävlingen så att du kan fila ner klorna precis innan utställningen och därmed få ett bättre betyg.

Roligt att ställa ut sin katt

Att ställa ut sin katt är väldigt roligt. Du får en bedömning på kattens utseende och är du en kattuppfödare och din katt får bra betyg, så är detta också en väldigt bra reklam. På en utställning kan du även träffa andra kattägare och kattälskare där ni har möjlighet att prata om dessa små söta varelser.

Alla besökare får en bra inblick på i katthållning, det vill säga att man upptäcker hur smarta, sunda, vackra och trevliga katter faktiskt är. Är du intresserad av katter överlag, så åk till en kattutställning. Se hur allting fungerar och prova själv att ställa ut din egen katt. Hur bra betyg kan du få? Lycka till!